Τύποι Μαγείας

Βασικές Κατηγορίες Μαγικών Εφέ
 
 • Εμφάνιση / Παραγωγή - Ο μάγος εμφανίζει (παράγει) κάτι, φαινομενικά, απ’ το τίποτα. Ένα κουνέλι από ένα άδειο καπέλο, μία βεντάλια από τραπουλόχαρτα ή νομίσματα απ’ τον κενό αέρα και πολλά άλλα αντικείμενα, ζώα, ακόμα και ανθρώπους! Όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι εμφανίσεις ή παραγωγές.
 • Εξαφάνιση - Ο μάγος εξαφανίζει κάτι υπαρκτό. Ένα νόμισμα, ένα κλουβί περιστεριών, γάλα μέσα από μια εφημερίδα, έναν/μία βοηθό, ακόμα και το Άγαλμα της Ελευθερίας! Η εξαφάνιση, αν και είναι το αντίστροφο της παραγωγής, πολύ συχνά επιτυγχάνεται με παρόμοιες τεχνικές, εκτελεσμένες όμοια ή και αντίστροφα.
 • Μεταμόρφωση - Ο μάγος μετατρέπει κάτι σε κάτι άλλο. Ένα μεταξένιο μαντήλι αλλάζει χρώμα, μια γυναίκα μεταμορφώνεται σε τίγρη, ένα επιλεγμένο τραπουλόχαρτο αλλάζει μορφή και γίνεται η επιλεγμένη κάρτα του θεατή. Μία μεταμόρφωση μπορεί να γίνει αυτούσια ή ως συνδυασμός εξαφάνισης και παραγωγής.
 • Αποκατάσταση - Ο μάγος επαναφέρει ένα κατεστραμμένο ή χαλασμένο αντικείμενο στην αρχική του κατάσταση. Ένα σχοινί που κόβεται και ξαναενώνεται, μία εφημερίδα ή μία χαρτοπετσέτα που σκίζεται και στη συνέχεια τα κομμάτια ενώνονται «μαγικά», μια γυναίκα κόβεται στη μέση και λίγο πιο μετά είναι αρτιμελής.
 • Τηλεμεταφορά - Ο μάγος μετακινεί κάτι, εξαφανίζοντάς το από ένα μέρος και εμφανίζοντάς το σε ένα άλλο. Ένα δανεικό δαχτυλίδι από έναν θεατή, εξαφανίζεται και εμφανίζεται μέσα σε ένα κλειδωμένο μπαούλο, ο μάγος εξαφανίζεται απ’ τη σκηνή και εμφανίζεται στιγμιαία πίσω απ’ το κοινό. Υπάρχει, επίσης, η ταυτόχρονη ή διπλή τηλεμεταφορά, όπου -όχι ένα, αλλά- δύο αντικείμενα αλλάζουν θέσεις.
 • Απόδραση - Ο μάγος (ή και ένας/μία βοηθός του, σε κάποιες περιπτώσεις) τοποθετείται σε μια συσκευή κράτησης (χειροπέδες, αλυσίδες κλπ.) και δραπετεύει με ασφάλεια. Διάσημα παραδείγματα αποτελούν η απόδραση απ’ τον ζουρλομανδύα, η κατακόρυφη δοκιμασία του γερανού και φυσικά η απόδραση μέσα απ’ την δεξαμενή νερού.
 • Αιώρηση - Ο μάγος αψηφά τη βαρύτητα, κάνοντας κάτι να αιωρείται στον αέρα, είτε χωρίς, είτε με τη βοήθεια ενός άλλου αντικειμένου. Μια ασημένια σφαίρα αιωρείται πάνω και γύρω από ένα πανί, μία βοηθός που πετάει στη σκηνή, ο μάγος που στηρίζεται οριζόντια στην άκρη μίας σκούπας, ένα μαντήλι χορεύει κλεισμένο σ’ ένα σφραγισμένο μπουκάλι. Υπάρχουν πολλοί δημοφιλείς τρόποι που δημιουργούν αυτή την ψευδαίσθηση, όπως η τεχνική του Balducci, το King Rising, το Andruzzi κ.α.
 • Διείσδυση - Ο μάγος κάνει ένα συμπαγές αντικείμενο να περάσει μέσα από ένα άλλο. Σιδερένιοι κρίκοι που συνδέονται και αποσυνδέονται, ένα κερί διαπερνά ανθρώπινο χέρι, ένας δοχείο αλατιού περνάει μέσα απ’ την επιφάνεια ενός τραπεζιού, ένας άνδρας περνάει μέσα από έναν καθρέφτη. Μερικές φορές, τα εφέ αυτά αναφέρονται ως «στερεό μέσω στερεού».
 • Πρόβλεψη - Ο μάγος προβλέπει την επιλογή ενός θεατή ή το αποτέλεσμα ενός γεγονότος υπό φαινομενικά αδύνατες συνθήκες. Ένας τίτλος εφημερίδας ή περιοδικού, το συνολικό ποσό χρημάτων που βρίσκεται στην τσέπη του θεατή, μια εικόνα ή μία ζωγραφιά που σχεδιάστηκε. Η πρόβλεψη αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα κόλπα «διάλεξε ένα φύλλο», όπου επιλέγεται ένα τυχαίο τραπουλόχαρτο και στη συνέχεια αποκαλύπτεται ότι ο μάγος γνώριζε την επιλογή αυτή.
 Τύποι Μαγικής Παρουσίασης
 
 •  Οι Μεγάλες Οφθαλμαπάτες (Grand Illusions, Stadium Magic) εκτελούνται για μεγάλο κοινό, συνήθως μέσα σε ένα αμφιθέατρο. Αυτός ο τύπος μαγείας διακρίνεται από μεγάλες οφθαλμαπάτες, χρήση βοηθών και συχνά εξωτικών ζώων όπως ελέφαντες και τίγρεις. Μερικοί διάσημοι μάγοι της σκηνής στην ιστορία αυτής της τέχνης είναι οι: Harry Blackstone Sr., Howard Thurston, Chung Ling Soo, David Copperfield, Siegfried & Roy, και Harry Blackstone, Jr.
 • Η Μαγεία Σκηνής (Stage, Platform Magic, επίσης γνωστό ως Cabaret ή Stand Up Magic) είναι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τη μαγεία που εκτελείται για ένα μεσαίο έως μεγάλο κοινό. Η μαγεία νυχτερινής λέσχης και η μαγεία κωμωδίας είναι επίσης παραδείγματα αυτής της φόρμας. Επίσης, ο όρος Parlour Magic επινοήθηκε για να χαρακτηρίσει μία μικρογραφία της συγκεκριμένης κατηγορίας. Η χρήση μαγικών ψευδαισθήσεων είναι κοινή. Αυτό το είδος περιλαμβάνει τον εξειδικευμένο χειρισμό αντικειμένων, όπως μπάλες μπιλιάρδου, τραπουλόχαρτα, περιστέρια, μαντήλια, σχοινιά κ.α. Ονόματα γνωστών μάγων αυτής της κατηγορίας είναι οι: Jeff McBride, Penn & Teller, David Abbott, Channing Pollock, Black Herman και Fred Kaps.
 • Η Μαγεία Εξ Επαφής (επίσης γνωστή ως Close-Up Magic, Micro Magic ή Table Magic) εκτελείται με το κοινό κοντά στον μάγο, μερικές φορές ακόμη και μεμονωμένα. Συνήθως χρησιμοποιούνται καθημερινά αντικείμενα, όπως κάρτες και κέρματα (βλ. μαγεία με νομίσματα) και φαινομενικά «αυτοσχέδια» εφέ. Συχνά, ονομάζεται και "επιτραπέζια μαγεία" ιδιαίτερα όταν εκτελείται ως διασκέδαση σε κάποιο δείπνο. Ο Ricky Jay και ο Lee Asher, ακολουθώντας τις παραδόσεις του Dai Vernon, του Slydini και του Max Malini, θεωρούνται θρυλικοί μάγοι εξ’ επαφής.
 • Οι Αποδράσεις (Escapology) είναι ο κλάδος της μαγείας που ασχολείται με διαφυγή από συνθήκες περιορισμού ή περιορισμών. Ο Χάρι Χουντίνι είναι ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα ενός καλλιτέχνη αυτής της κατηγορίας.
 • Η Νοητική Μαγεία (Mentalism) δημιουργεί την εντύπωση στο μυαλό του κοινού ότι ο μάγος διαθέτει ειδικές δυνάμεις που του επιτρέπουν να διαβάσει σκέψεις, να προβλέψει γεγονότα, να ελέγξει το μυαλό των θεατών και άλλα παρόμοια κατορθώματα. Μπορεί να παρουσιαστεί σε σκηνή, σ’ ένα καμπαρέ, σε μικρές ομάδες ατόμων, από κοντά ή ακόμα και για έναν θεατή. Μερικά μεγάλα ονόματα αυτού του χώρου είναι: Alexander, Theodore Annemann, Banachek, David Berglas, Derren Brown, Kuda Bux, Bob Cassidy, Chan Canasta, Tony Corinda, Joseph Dunninger, Uri Geller, Luke Jermay, Kreskin, Al Koran, Max Maven, Richard Osterlind, The Piddingtons, Ehud Segev και The Zancigs. Το Theatrical Séances είναι αυτή η πτυχή της μαγείας που προσομοιώνει τα πνευματικά ή τα τελετουργικά αποτελέσματα. Αυτό παρουσιάζεται καθαρά ως θεατρικό δρώμενο και δεν προορίζεται να «δημιουργήσει» πνεύματα. Είναι μια πτυχή της μαγικής σκηνής που συχνά χρησιμοποιείται ως εκμετάλλευση από τσαρλατάνους απατεώνες που προσποιούνται ότι πραγματικά έρχονται σε επαφή με πνεύματα.
 • Η Παιδική Μαγεία (Children Magic) εκτελείται για ένα κοινό που αποτελείται κυρίως από παιδιά. Πραγματοποιείται συνήθως σε πάρτι γενεθλίων, προσχολικά, δημοτικά σχολεία κλπ. Αυτός ο τύπος μαγείας είναι συνήθως κωμικός απ’ τη φύση του και περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση του κοινού, καθώς και εθελοντές βοηθούς.
 • Η Διαδικτυακή Μαγεία (Online, Virtual Magic), σχεδιάστηκε για να λειτουργεί σε οθόνη υπολογιστή. Ο υπολογιστής αντικαθιστά ουσιαστικά τον μάγο. Ορισμένα διαδικτυακά μαγικά τρικ αναδημιουργούν παραδοσιακά κόλπα χαρτιών και απαιτούν τη συμμετοχή των χρηστών, ενώ άλλα, όπως το καταραμένο τρίγωνο του Plato, βασίζονται σε μαθηματικές, γεωμετρικές ή οπτικές ψευδαισθήσεις. Ένα τέτοιο διαδικτυακό μαγικό κόλπο, που ονομάζεται Esmeralda's Crystal Ball, έγινε ένα ιογενές φαινόμενο που ξεγέλασε τόσους πολλούς χρήστες, με αποτέλεσμα να πιστέψουν ότι ο υπολογιστής τους είχε υπερφυσικές δυνάμεις! Έτσι, ο Snopes αφιέρωσε μια σελίδα για να ξεφορτωθεί το κόλπο.
 • Η Μαθηματική Μαγεία (MatheMagic) είναι μια πτυχή της μαγικής σκηνής που συνδυάζει τη μαγεία και τα μαθηματικά. Χρησιμοποιείται συνήθως από παιδικούς μάγους και ψυχολόγους.
 • Η Εταιρική Μαγεία (Corporate Magic ή το Trade Magic Show) χρησιμοποιεί τη μαγεία ως εργαλείο επικοινωνίας και πωλήσεων, σε αντίθεση με την απλή ψυχαγωγία. Οι εταιρικοί μάγοι μπορεί να προέρχονται από επιχειρηματικό υπόβαθρο και συνήθως παρευρίσκονται σε συναντήσεις, συνέδρια και παρουσιάσεις προϊόντων. Διευθύνουν εργαστήρια και μερικές φορές μπορούν να βρεθούν σε εμπορικές εκθέσεις, όπου δημιουργούν μια διασκεδαστική παρουσίαση των προϊόντων που προσφέρουν οι εταιρικοί χορηγοί τους. Πρωτοπόρος ερμηνευτής σε αυτόν τον τομέα είναι ο Eddie Tullock.
 • Η Εκκλησιαστική Μαγεία (Gospel Magic) χρησιμοποιεί την τέχνη της μαγείας κάνοντάς την κατηχητική και ευαγγελιστική. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα στο Τορίνο της Ιταλίας, από τον St. Don Bosco για να προκαλέσει ενδιαφέρον στα παιδιά του, με σκοπό να επιστρέψουν στο σχολείο, να δεχτούν βοήθεια και να παρακολουθούν εκκλησία.
 • Η Μαγεία Του Δρόμου (Street Magic) είναι μια μορφή παρουσίασης μαγικών που πραγματοποιείται στον δρόμο ελεύθερα ή busking που χρησιμοποιείται ένα σταθερό σημείο ως σκηνή – πλατφόρμα με τους θεατές να περιβάλλουν τον μάγο. Σημαντικοί σύγχρονοι καλλιτέχνες της μαγείας του δρόμου είναι οι: Jeff Sheridan και Gazzo. Ο όρος "Street Magic" (που καθιερώθηκε απ’ την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή του David Blaine "Street Magic" και προβλήθηκε το 1997) χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα στυλ καλλιτεχνών "ανταρτών", όπου προσεγγίζουν και εκτελούν μαγικά τρικ για ανυποψίαστους πολίτες στο δρόμο.
  Σε αντίθεση με την παραδοσιακή μαγεία του δρόμου, αυτό το στυλ είναι σχεδόν καθαρά σχεδιασμένο για τηλεόραση και κερδίζει τον αντίκτυπό του από τις αυθόρμητες αντιδράσεις του κοινού. Γνωστοί μάγοι αυτού του τύπου είναι ο David Blaine και ο Cyril Takayama.
 • Η κατηγορία Παράξενων ή Ασυνήθιστων Μαγικών (Bizarre Magic) χρησιμοποιεί μυστικιστικά, τρόμου, φαντασίας και άλλα παρόμοια θέματα στην παρουσίαση των εφέ. Η παράξενη μαγεία συνήθως εκτελείται σε κοντινό χώρο, αν και ορισμένοι μάγοι το έχουν παρουσιάσει αποτελεσματικά σε σκηνή. Ο Κάμελ Κάμερον έχει γενικά αναγνωριστεί ως «νονός της παράξενης μαγείας». Άλλοι, όπως ο Tony Andruzzi, συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξή αυτού του είδους.
 • Η Σοκαριστική Μαγεία (Shock Magic) είναι ένα είδος μαγείας που συγκλονίζει το κοινό, εξ ου και το όνομα. Μερικές φορές αναφέρεται ως Geek Magic. Πηγάζει από παλιές εποχές του τσίρκου, στις οποίες εμφανίστηκαν "φρικιαστικές" επιδείξεις στο κοινό. Συνηθισμένα μαγικά εφέ αυτής της κατηγορίας είναι η κατάποση ξυραφιών, το πέρασμα βελόνας μέσω του βραχίονα, η χορδή στο λαιμό και το κάρφωμα του στυλό στη γλώσσα. Οι μάγοι που είναι γνωστοί για την εκτέλεση μαγείας που σοκάρει είναι οι: Criss Angel, Andrew Mayne, Sean Fields, The Amazing Jonathan και Brian Brushwood.